
Astaxanthin: Naturens vokter av friskhet og holdbarhet
Zooca® Original og Zooca® SPORT er basert på calanusolje fra zooplankton. Denne uraffinerte oljen er naturlig rik på astaxanthin. Astaxanthin har fra naturens side oppgaven med å beskytte oljen mot oksidasjon, og sikrer dens friskhet og kvalitet. Astaxanthin fungerer som et naturlig konserveringsmiddel i fettlageret i zooplankton Calanus finmarchicus.
Ettersom Calanus finmarchicus blir konsumert av ulike marine arter som laks og sjøørret, overføres det naturlig forekommende astaxanthinet sømløst til disse artene og bidrar til å bevare fettsyrene i disse. Innholdet av astaxanthin kan man kjenne igjen som den slående røde fargen observert i fisk som laks og ørret, og skalldyr som hummer, krabber og reker.
Astaxanthin er anerkjent for sin kraftige evne til å hemme oksidasjonen av fettsyrer i oljer. Når det gjelder calanusoljen, så er det naturlige astaxanthinet fra Calanus finmarchicus årsaken til langvarige kvalitet og stabilitet.
Astaxanthin gir calanusoljen den spesielle rød fargen og forlenget holdbarhet til oljen.
Astaxanthin er kjent for sin eksepsjonelle evne til å nøytralisere frie radikaler og overgår andre karotenoider, som betakaroten og lutein, samt vitaminer som vitamin C og E.

Astaxanthin mengde og variasjoner i Calanus finmarchicus biologi
Calanus finmarchicus er en av få organismer som er i stand til å syntetisere astaxanthin fra forløperkarotenoider gjennom algedietten de har gjennom å spise planteplankton.
Astaxanthinkonsentrasjonen i zooplanktonet har vist seg å være svært dynamisk, og det er relatert til flere faktorer som utviklingsstadier, diet, sesong og høstingssteder.
Livssyklusen for C. finmarchicus består av seks naupliarstadier etterfulgt av fem copepodittstadier (CI-CV) og en endelig forvandling til enten voksen hann eller hunn.
Utviklingstid fra egg til CV tar vanligvis mellom tre til åtte uker, i stor grad bestemt av tilgang på planteplankton og temperatur. De eldre stadiene, hovedsakelig CV-er, går ned til store dyp om sommeren og går inn i diapause, en sovende tilstand (dvale) der energiforbruket minimeres i de lavproduktive vintrene. I noen områder har CV-er vist seg å gå raskt over til voksent individ om sommeren og produsere en andre generasjon.
Skiftet i astaxanthinkonsentrasjoner funnet i zooplanktonet om sommeren kan derfor delvis forklares med forekomsten av en andregenerasjon som ennå ikke har akkumulert astaxanthin, noe som viser at astaxanthininnholdet vil variere avhengig av utviklingsstadiet til zooplanktonet. En annen forklaring kan være sammensetningen av hva de spiser. Dette er naturens skjønnhet, det varierer kontinuerlig.
Høstingen av C. finmarchicus foregår på vår og tidlige sommer, april til juni. Dette er tiden hvor planteplanktonet blomstrer i havet utenfor Nord-Norge og zooplanktonet samler seg i store mengder nær overflaten. Høstingen starter utenfor Trøndelag og følger gradvis vårblomstringen nordover. Observasjoner gjort av fiskerne rapporterer at i et gitt fiskefelt vil biomassen være relativt homogen når det gjelder utviklingsstadier.
Studier har vist at konsentrasjonen av astaxanthin i zooplanktonet varierer midlertidig og fra plass til plass, med høyeste verdier i CV om våren utenfor kysten av Nord-Norge.

I kosttilskuddet er snittet jevnt selv om det varierer i fangstene
I et kosttilskudd som ikke er tuklet med så får man de verdiene av ulike næringsstoffer som naturen gir. Vi tar imidlertid prøver av alle fangster og kan tilpasse eller blande ulike fangster når vi produserer oljen til Zooca. Dette gjør at du som kunde får et produkt som gjenspeiler et gjennomsnitt av verdiene på de ulike næringsstoffene, også når det gjelder astaxanthin. Dette gjennomsnittet er også det som settes som innholdsdeklarasjon på esken.
Små naturlige variasjoner er også litt av sjarmen med et produkt som Zooca, som ikke er industrielt sammensatt, men laget basert på en naturlig råvare.