Ta vare på synet

Hva gjør du for å beholde et godt syn?

Kategori: 

For at du skal kunne beholde et godt syn er det viktig å sørge for at øynene får de næringsstoffene de trenger for å kunne fungere optimalt. Synssansen vår er tross alt den dominerende sansen for hvordan vi oppfatter omverdenen.

Øynene er bygd opp av tre ulike vevslag som ligger utenpå hverandre; et ytre lag som som består av senehinnen og hornhinnen, et midtre lag som består av årehinnen, og et indre lag som består av netthinnen. Årehinnen går over i regnbuehinnen og i sentrum av denne ligger pupillen.

Slik fungerer synet

Når lyset treffer øyet brytes det opp og treffer netthinnen, hvor det så blir gjort om til elektriske impulser. Disse impulsene sendes til synssenteret i hjernen hvor de blir tolket.

Det er størrelsen på pupillene som avgjør hvor mye lys som til enhver tid slippes inn fra synsfeltene til øynene. Synsfeltene overlapper hverandre, og den delen av synsfeltet vi kan se med begge øynene samtidig er det vi kaller det binokulære synsfeltet. Det monokulære synsfeltet er betegnelsen på det synsfeltet vi bare kan se med det ene øyet.

Omega-3 fettsyren DHA er viktig for synet. Øyets netthinne består av hele 9 % DHA, og fettsyren er viktig for at netthinnen skal kunne fange opp lys og skape synsinntrykk.

DHA fettsyren er viktig for at netthinnen skal kunne fange opp lys og skape synsinntrykk.

For å beskytte øynene mot UV-stråler og bevare et godt syn bør du bruke solbriller når det er mye sol. Se aldri direkte på sola. Du bør også bruke vernebriller når det er behov for det. Det kan også være smart å kutte røyken og tenke på kostholdet for å bevare et godt syn.

Synet kan ikke trenes, men riktig kosthold kan bidra til å opprettholde et normalt syn.

Kan du trene synet?

Det er mange morsomme myter om hvordan man kan trene synet. Men ikke tro på alle tips om synet! Her er noen myter vi har funnet på Internett.

Øvelser kan utsette behov for briller

Det er mange ting som påvirker synet, men øyebevegelser kan ikke bedre synet!

Å lese i svakt lys gjør synet dårligere

Du blir fortere sliten i øynene, men du får altså ikke dårligere syn!

Det er smart å ta pauser fra briller og linser

Synet blir ikke dårligere ved bruk av briller. Å se uten brillene kan derimot gjøre deg sliten!

Bruk av dataskjerm eller TV kan være skadelig for synet

Som barn har du kanskje hørt at dersom du ser for mye på TV får du firkantede øyne.
Det er kun en myte at synet blir dårligere ved å se på TV, dataskjerm eller mobilen. Men, vi blir slitne av det. Så av den grunn er det lurt å ta pauser. Skjermlys påvirker også nattesøvnen. Så en god halvtimes pause før du legger deg hjelper på innsoving!

Synet - den viktigste sansen

Hele 80% av inntrykkene vi får hver dag er via synet.

Synet vil endres med alderen. Det kan ikke unngås.

Men du kan ta godt vare på synet ved å beskytte deg og spise sunt.

Omega-3 fra havet gir deg DHA. Vitamin A fås i norske grønnsaker, fisk, egg og melkeprodukter.

Tips for å ta vare på øynene

  • Spis sunt og få nok DHA og A-vitaminer
  • Bruk solbriller
  • Ta pauser fra skjerm
  • Vask hendene for å hindre uønskede bakterier og fremmedlegemer i øynene
  • Beskytt øynene mot gasser og fremmedlegemer
  • Ta en synstest

Omega-3 er bra for synet

Omega-3 fettsyren DHA i Zooca er bra for synet. Både EPA og DHA er viktige fettsyrer i samtlige av kroppens celler. DHA er det spesielt mye av i øyets netthinne. Derfor er DHA viktig for å kunne bevare et godt syn.

Tar du Zooca hver dag i kombinasjon med regelmessig fysisk aktivitet samt et sunt og variert kosthold, legger du alt til rette for en bedre helse, også øyehelsen din.

Unik sammensetning av næringsstoffer

Den unike sammensetningen av næringsstoffer i det norskproduserte omega-3 tilskuddet Zooca er bra for både hjertefunksjonen, hjernefunksjonen og synet.

Dette gjelder særlig omega-3 fettsyrene EPA og DHA. I tillegg inneholder Zooca viktige D-vitaminer fra alger som er bra for immunsystemet og beinbygningen.

Zooca er fremstilt av uraffinert marin olje fra zooplanktonet raudåte, bærekraftig høstet fra kysten utenfor Nord-Norge. Denne oljen er proppfull av sunne omega-3 fettsyrer som er bra for flere av kroppens funksjoner, inkludert synet.

Den uraffinerte marine oljen inneholder flere næringsstoffer enn konsentrert og raffinert olje som du finner i de aller fleste andre omega-3 produkter på markedet. Det er dette som gjør at Zooca skiller seg positivt ut fra konkurrentene.

Les mer om våre produkter

For deg som er opptatt av god helse

Zooca® Original inneholder uraffinert Calanusolje samt vitamin D3 fra alger. Passer for deg som ønsker å gjøre noe godt for egen helse og leve et aktivt liv.
Les mer

For deg som vil ta treningen til nytt nivå

Zooca® SPORT inneholder uraffinert Calanusolje samt utvalgte vitaminer, mineraler og antioksidanter. For deg som vil sikre deg sunne næringsstoffer som støtter trening.
Les mer

Siste artikler

Behold styrken i musklene
Vi har rundt 650 viljestyrte muskler, altså muskler som vi selv aktivt kan bevege. Den viktigste muskelen i kroppen er hjertet, mens setemuskelen er den størs...
Hva er marine polikosanoler
Hva skiller Calanusoljen fra andre kilder til omega-3? Og hva er egentlig polikosanoler? Voksesterne i Calanusoljen i Zooca® Original inneholder en stor mengde...
© 2002 - 2023 • Zooca® Calanus AS, orgnr. 984 468 970 MVA
crossmenu