Erna Solberg gratulerer Zooca med verdens første raudåtefabrikk

Kategori: 

Raudåte, et ørlite zooplankton, er trolig den største og viktigste marine ressursen på den nordlige halvkulen. På verdens første raudåtefabrikk som ligger på Sortland i Vesterålen, skal Zooca produsere en helt unik marin olje. I flere kliniske studier har oljen vist helt nye helseeffekter hos mennesker. Derfor startet vi verdens første raudåtefabrikk!

Solberg understreker at Norge alltid har vært en stor fiskeri- og sjømatnasjon. Zooca skriver nå et nytt kapittel i denne stolte historien. Hun sier at det er viktig for Norge at vi utnytter våre fiskeriressurser på en bærekraftig måte. På den måten skapes nye arbeidsplasser og verdier. Når raudåte i tillegg har vist seg å ha gode helseeffekter, kan det ikke bli bedre. Solberg gratulerte Zooca og gründerne med innsatsen og med ny fabrikk.

- Jeg vil takke regjeringen for å ha åpnet for bærekraftig kommersiell fangst av raudåte. Vi hadde ikke kunnet åpne denne fabrikken uten tilgang på tilstrekkelig råstoff. Vi lover å forvalte denne muligheten bærekraftig, og vi lover å skape nye arbeidsplasser og inntekter til Norge, sier adm. dir Siv-Katrin Ramskjell i Zooca.

Adm. dir Siv-Katrin Ramskjell i Zooca

Raudåteeventyret

- Da vi startet i 2002 var det ikke selvsagt at raudåte kunne bli en viktig marin ressurs med svært gode helseeffekter. I samarbeid med forskningsmiljøer ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø, har vi gjennomført banebrytende forskning. Resultatet ser vi i dag – en topp moderne fabrikk, som er strømlinjeformet og fullautomatisert for effektiv produksjon av oljer med gode helseeffekter, sier gründer og professor Kurt Tande.

Gründer og professor Kurt Tande

- For Sortland kommune er det både anerkjennende og spennende at Zooca valgte å realisere sin nye fabrikk her. Bedriftens kompetanse, vektlegging av og erfaring innen utviklingsarbeid er positivt for regionen og vil kunne gi mulighet for økt aktivitet basert på råstoff fra havet. I kombinasjon med ny teknologi ser vi at det gir grunnlag for nye sjørelaterte produkter av høy kvalitet i et globalt marked, sier ordfører Karl-Erling Nordlund.

Ordfører i Sortland kommune Karl-Erling Nordlund

Fabrikken starter full produksjon den 30. august og får da besøk av fiskeriministeren.

Fakta om raudåte

  • Raudåte (Calanus finmarchicus) er et lite zooplankton som finnes i store mengder i norsk farvann.
  • Raudåten fornyes årlig med ca. 300 millioner tonn biomasse, og lang under èn prosent av dette blir høstet kommersielt.
  • Raudåte kan bli en viktig ressurs for å sikre det fremtidige matbehovet i verden.

Lær enda mer om raudåten her.

Les mer om våre produkter

For deg som er opptatt av god helse

Zooca® Original inneholder uraffinert Calanusolje samt vitamin D3 fra alger. Passer for deg som ønsker å gjøre noe godt for egen helse og leve et aktivt liv.
Les mer

For deg som vil ta treningen til nytt nivå

Zooca® SPORT inneholder uraffinert Calanusolje samt utvalgte vitaminer, mineraler og antioksidanter. For deg som vil sikre deg sunne næringsstoffer som støtter trening.
Les mer

Siste artikler

Behold styrken i musklene
Vi har rundt 650 viljestyrte muskler, altså muskler som vi selv aktivt kan bevege. Den viktigste muskelen i kroppen er hjertet, mens setemuskelen er den størs...
Hva er marine polikosanoler
Hva skiller Calanusoljen fra andre kilder til omega-3? Og hva er egentlig polikosanoler? Voksesterne i Calanusoljen i Zooca® Original inneholder en stor mengde...
© 2002 - 2023 • Zooca® Calanus AS, orgnr. 984 468 970 MVA
crossmenu