Hjertevennlig kosthold

Slik får du et mer hjertevennlig kosthold

Kostholdet ditt kan ha mye å si for den generelle helsetilstanden din, også for hjertehelsen. Med et hjertevennlig kosthold gjør du kroppen din en stor tjeneste. Her får du noen tips til hvordan du kan spise deg sunnere.

Enkelt forklart kan man si at et hjertevennlig kosthold er et sunt og variert kosthold bestående av grønnsaker, frukt og bær, fisk, grove kornprodukter og kilder til umettet fett.

Det betyr at du i størst mulig grad bør begrense inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt, i tillegg til mettet fett, sukker, salt, koffein og alkohol.

Bytt til mer hjertevennlige matvarer

Det betyr imidlertid ikke at du må slutte å spise kjøtt. Ved å bytte ut noen matvarer med magrere varianter får du et mer hjertevennlig kosthold.

Kjøtt

Et godt tips er å se etter rene kjøttvarer og redusere rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt. Når du kan se hvilket dyr det kommer fra er det bra.

Det beste er kjøtt av kylling, elg og rein fordi dette er magert kjøtt. Må du ha oksekjøtt? Se om det er mulig å få tak i kalv.

Må du ha kjøttdeig? Se om du finner kjøttdeig eller karbonadedeig med fettinnhold under 10%. Se etter nøkkelhullmerket!

Meieriprodukter

Det samme bør du gjøre med meieriprodukter. Velg skummet- eller lettmelk i stedet for helmelk, og bytt ut seterrømme og kremfløte med lettrømme og lett matfløte.

Hvis du i tillegg elsker ost, se om du kan velge oster med under 20 % fett. Meierismør kan med fordel reduseres.

En god hjelp til oss forbrukere er Nøkkelhullmerket. Det hjelper deg å ta litt bedre valg i butikken.

Snacks

Alle vet at snacks, sjokolade og godteri er usunt. Kan du redusere det til maks en dag i uka?

Mørk sjokolade er bedre enn melkesjokolade. Nøtter uten salt er bedre, og tørket frukt og bær kan være gode alternativer. Hva med grønnsaker og selvlaget dipp?

Det finnes ingen snacks, brus, godteri, kjeks eller kaker som kan få Nøkkelhull-merket!

Gode kilder til umettet fett

Spis fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne fisk som pålegg også. Fet fisk som ørret, laks, makrell, kveite, sild og sardiner er gode kilder til umettet fett. Det samme er avokado og oliven, majones, matolje og myk eller flytende margarin.

Litt av årsaken til at spesielt fet fisk er bra er fordi fet fisk inneholder mye omega-3 fettsyrer.

Unngå ultraprosessert mat

Du bør begrense inntaket av raffinerte og ultra prosesserte matvarer som ferdig posemat og frossenmat, frossenpizza, boller, enkelte brødvarer, nuggets og pølser.

I tillegg kommer energidrikker, barer, is, margarin, kjeks, brus, godteri og annen snacks. Slike matvarer øker risikoen for flere livsstilssykdommer.

Et kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, fisk, nøtter og frø er godt for hjertet.

Kjenne igjen ultraprosessert mat

Et godt tips til å kjenne igjen ultra prosessert mat er at du ikke kan se hva det er laget av. Maten ikke er gjenkjennbar. Innholdslista er lang med ugjenkjennelige ingredienser som stivelse, konserveringsmidler, aromastoffer og sukker, salt og mettet fett.

Hjertevennlige omega-3 fettsyrer

Helsemyndighetene anbefaler fet fisk som kilde til de viktige omega-3 fettsyrene. I tillegg anbefales regelmessig trening og fysisk aktivitet.

Du trenger ikke nødvendigvis trene så hardt. Du kan komme langt med en 30 minutters spasertur i rask gange. Det viktigste er at du blir andpusten, slik at pulsen øker og hjertet slår litt raskere enn ellers.

Hjertevennlig kosthold

Unikt omega-3 tilskudd til et hjertevennlig kosthold

Tar du omega-3 tilskudd sammen med et hjertevennlig kosthold legger du alt til rette for en bedre hjertehelse. Det norskproduserte omega-3 tilskuddet Zooca® inneholder uraffinert marin olje fra zooplanktonet raudåte, bærekraftig høstet langs kysten av Nord-Norge.

Det at oljen er uraffinert gjør at flere næringsstoffer beholdes intakt enn i andre omega-3 produkter på markedet. Kapslene med Zooca inneholder polikosanoler, astaxanthin og sunne langkjedede fettsyrer som EPA og DHA som er godt for hjertet ditt, i tillegg til D-vitaminer fra alger som er bra for både immunforsvaret og muskelfunksjonen.

Prøv Zooca i kombinasjon med et sunt og variert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet. Du kommer neppe til å angre.

Les mer om våre produkter

For deg som er opptatt av god helse

Zooca® Original inneholder uraffinert Calanusolje samt vitamin D3 fra alger. Passer for deg som ønsker å gjøre noe godt for egen helse og leve et aktivt liv.
Les mer

For deg som vil ta treningen til nytt nivå

Zooca® SPORT inneholder uraffinert Calanusolje samt utvalgte vitaminer, mineraler og antioksidanter. For deg som vil sikre deg sunne næringsstoffer som støtter trening.
Les mer

Siste artikler

Bedre kondisjon gir helsegevinster
Selv om vi lever i en travel verden med mange krav og forpliktelser, er det viktig å prioritere vår egen helse og velvære. En av de beste måtene å oppnå d...
© 2002 - 2024 • Calanus AS, orgnr. 984 468 970 MVA
crossmenu